Начало
НовиниВидеоПрофилактикаЗа насПартньори
Зареждане...
Упражнения с швейцарска топка за профилактика срещу сколиоза

Тренировката с швейцарска топка (фитбол) е отличен начин да се изгради силна мускулатура на трупа и да се забавлявате в същото време. Тренировката с топката Ви кара да използвате мускулите, които стабилизират и контролират позицията на тялото Ви (в противен случай се изплъзвате от топката или топката Ви се изплъзва). Началните упражнения, които се провеждат трябва да са прости, като постепенно се преминава към по-сложни чрез поставяне на тялото в "по-нестабилна" за баланс позиция. Това принуждава мускулатурата да се активира, а ставите и тялото да са по-стабилни. Този тип тренировка осигурява високо ниво на активиране на нервната система и следователно импулсите на последната може да се засилят. Швейцарската топка насърчава и прехвърлянето на сила през "кинетичната верига" (свързана система от активни движения в ставите между горен крайник – труп – долен крайник в различна комбинация).

Упражненията с швейцарска топка се използват за развитието на:

• Статичната и динамична сила на мускулите на трупа и таза;

• Статичната и динамична сила на горни и долни крайници;

• Доброто изправяне позата на човек;

• Плавното и контролирано движение през кинетичната верига чрез активиране на мускулите, залавящи се за таза;

• Ставна стабилност и контрол (например това намалява вероятността от контузии в ставите, особено в по-предразположените от тях като – шиен и поясен дял на гръбначен стълб, глезенни стави, киткени стави);

• Увеличена гъвкавост и обем на движение на ставите, но не за сметка на стабилността им.

Тренировката с швейцарска топка е страхотно допълнение към по-специфични форми на спортната тренировка, а не заместител на последната. За всеки спортист тренировката с швейцарска топка може да е само предимство.

Като цяло, упражненията с швейцарската топка се правят бавно и с голям мускулен контрол. Повечето от упражненията също изискват позиция на "задържане" в границите на обема на движение на ставите. След като определени упражнения се заучат, те може да се включат в серии (т.е. множество повторения) за изпълнение, а сериите могат да съставят рутинна тренировка.

Когато избирате своята швейцарска топка, основното нещо, на което трябва да обърнете внимание е височината й. За да е подходяща тя за Вас направете тест – когато седнете върху топката, коленете и тазобедрените стави трябва да са в прав ъгъл (90 градуса), а ходилата трябва да стъпили плътно на пода. Ако тези изисквания са спазени, топка е подходяща за вашата височина.

Швейцарската топка е перфектен уред за упражнения за лица с гръбначно изкривяване, тъй като при правилен подбор на упражненията се натоварват мускулите на гърба, корема и таза (активната стабилизация на гръбначния стълб). В тези видеоматериали ще видите упражнения, които са подходящи и за провеждане в домашни условия. В долупосочения видеоматериал упражненията са насочени основно към лица със сколиоза. Ефективността на активната тренировка е най-голяма при лица с до 15 градуса изкривяване, в която и да е от извивките на гръбначния стълб при сколиоза. За извивки над 15 градуса е нужна и допълнителна стабилизация – носене на корсети и в много краен случай – операция. Ако даден лекар Ви насочи към операционна намеса, винаги търсете второ мнение по въпроса. За повече информация за сколиозата прочетете статията по-долу - Упражнения срещу сколиоза.

В първия видеоклип са включени основно упражнения натоварващи коремната и тазовата мускулатура. Те са подходящи и за лица с увеличена лумбална лордоза. 

 

   Ето и втора част на упражненията с швейцарска топка за профилактика срещу сколиоза. Въпреки всичко Ви съветваме да се консултирате и с колега физиотерапевт и/или лекар.

   За в бъдеще очаквайте още интересни и важни видеоматериали с швейцарска топка.

2014-09-14 17:23:47
Зареждане...
© 2014 | Magic Flare