Начало
НовиниВидеоПрофилактикаЗа насПартньори
Зареждане...
Укрепващи упражнения след раждане

         Протичането на послеродовия период е от голямо значение за здравето и работоспособността на жената. Трябва да се обърне сериозно внимание на промените в женското тяло след раждане - матката е голяма, вътрешната й повърхност е разранена, изтичат лохии, коремната стена е слаба и отпусната, тазовото дъно е разтегнато. Това са предразполагащи фактори за изкривяване на матката, пролапс (спадане на вътрешните полови органи) или птозис (спадане на матката). Също така се нарушава функцията на пикочния мехур, дебелите черва, обмяната на веществата се забавя.

         Най-доброто средство за превенция са редовните физически упражнения прилагани дозирано, като се има в предвид състоянието на родилката. Чрез тях се подобрява общото кръвообращение и това на органите в малкия таз. Така се подобрява работата на скелетната и гладката мускулатура, като се увеличава еластичността, издръжливостта и силата й. Физическите упражнения подобряват тонуса на мускулите на матката, тя се съкращава по-енергично, което води до изхвърляне на задържаните лохии, възстановяване на маточната лигавица и връщане на нормалната форма и големина на матката. Чрез физическите упражнения се подобрява перисталтиката на дебелите черва и пикочния мехур, регулира се изпразването им. Коремната мускулатура и тази на тазовото дъно стават по-еластични, стегнати и здрави. Това предпазва жената от свличане на коремните и тазови органи, изкривяване на матката и други усложнения.

         Системната физическа активност премахва психогенното, тормозно състояние, съпътстващо бременността и родовия акт. Упражненията подобряват настроението на родилката, предизвикват бодрост и жизненост, което е от голямо значение за бързото й възстсановяване.

         Физическите упражнения започват още в първите два - три дни при прекарана нормална бременност и нормално раждане, липса на усложнения и задължителна консултация с гинеколог.

         Физическите упражнения са противопоказани при: повишена температура (над 37,5°C), силно кръвотечение, голяма кръвозагуба, продължително и изтощително раждане (започва се с леки упражнения след три - четири дни), разкъсване на перинеума III-та степен.

         В първите един два дни се разрешават упражнения за горни крайници - махове, кръгови движения. За долни крайници - свиване и опъване в тазобедрени и  коленни стави, кръгове в глезенни стави и др., съчетани с гръдно дишане, изпълнявани в леглото с  бавен темп, 8 - 10 пъти.

         3 - 14 ден след раждането  

    1.  От изходно положение - тилен лег (по гръб) със свити колене се извършва диафрагмално дишане (при дълбоко издишване коремът се прибира максимално) задържа се 4-5 секунди и след това продължава нормалното дишане, дозировка - 10 пъти, 1-2 серии, като постепенно се увеличава.

   2.  Разрешават се разходки като постепенно се увеличава разстоянието и времетраенето, в зависимост от физическото състояние на родилката - бавен темп с дълбоко дишане.

         14-ти ден  -  6-та седмица след раждането

     Показали сме няколко упражнения за укрепване мускулите на тазовото дъно и корема в следния видеоматериал:

             

    След 6-та седмица е препоръчително да се започнат по-интензивни тренировки за отслабване и стягане мускулите на краката и ръцете.

 

Очаквайте продължение по темата!

2014-09-09 16:28:55
Зареждане...
© 2014 | Magic Flare