Начало
НовиниВидеоПрофилактикаЗа насПартньори
Зареждане...
Упражнения при сколиоза

   Сколиозата е изкривяване на гръбначния стълб встрани. Налице е дъгообразно изкривяване с една, две или повече кривини. Телата на прешлените се усукват в областта на изкривяването. Ребрата са разтворени откъм изпъкналата страна и приближени откъм хлътналата страна.

   Сколиозата се среща в детска възраст, като по-често се засягат момичетата.В 85% от случаите сколиозата е идиопатична – причината не е напълно изяснена. В останалите 15% причините биват: неструктурни– налице е временна сколиотична деформация, която възниква, например при различна дължина на долните крайници, при мускулен спазъм и др.; структурни – налице е изкривяване на гръбначния стълб, дължащо се на вродени аномалии на прешлените, церебрална парализа и др.

   Гръбначният стълб е дъгообразно изкривен. Кривата най-добре се вижда, когато детето се наведе напред и при това положение се огледа контурът на гърба му. При стоеж едното рамо стои по-високо от другото, талията от едната страна е изгладена. Едната половина на таза е по-високо разположена от другата. При оглед отпред се установява асиметрично разположение на гръдните жлези при момичетата, а при оглед отзад прави впечатление асиметричното разположение на лопатките.В повечето случаи при лека сколиоза болните нямат оплаквания. Може да се появи лесна умора, нарушена походка, болки в гърба. При тежка сколиоза възникват симптоми от страна на дихателната, сърдечно-съдовата, нервната системи поради разместването на органите в гръдния кош.
   Сколиозата може да бъде в шийно-гръдния отдел, в гръдния, в гръдно-поясния и в поясно-кръстцовия. Най-често изкривяването е в гръдния отдел.

   Прогресирането на сколиозата спира със завършването на растежа на гръбначния стълб към 15-годишна възраст. Някои считат, че и след това деформацията нараства с 1º годишно.

   При изкривяване до 15º най-доброто средство за възстановяване е изправителната гимнастика.
Корсетолечението и оперативно лечение се налага при тежки и прогресиращи сколиози. Прилага се при деца над 12-13 годишна възраст, когато растежът на гръбначния стълб е почти завършен.

   Задължително е провеждането на профилактични прегледи при всички деца с цел ранно откриване и лечение на сколиозата. Профилактиката при липса на сколиоза е най-добрия вариант, тъй като при този вид физически занимания мускулатурата на детето е симетрично развита и с добър тонус, което намалява до минимум евентуалната поява на гръбначно изкривяване.

   В този видеоматериал ще видите някои упражнения, подходящи за лица със сколиоза, които може да провеждате и в домашни условия:

 

   Как физиотерапевтът може да Ви помогне при сколиоза?

   Целта на физиотерапевта е възстновяване на гъвкавостта и правилното положение на гръбначния стълб.

   Това става чрез:

- общо укрепване на телесната мускулатура;

- подобряване на дихателните възможности;

- възстановяване на хоризонталната позиция на таза;

- коригиране на стойката;

- намаляване на изкривяването и запазване на корекцията на гръбначния стълб;

- създаване на корсет от мускули, които да задържат в правилно положение гръбначния стълб и цялата телесна стойка.

   Това е възможно основно чрез провеждане на следните процедури:

- индивидуално подбрани упражнения от специалист;

- масаж;

- плуване.

 

2014-09-09 15:10:11
Зареждане...
© 2014 | Magic Flare