Начало
НовиниВидеоПрофилактикаЗа насПартньори
Зареждане...
Как да се предпазим от диабет?

   Диабетът е ендокринно-обменно заболяване, в основата на което лежи инсулинов недостиг вследствие на първична или вторична недостатъчност в секрецията на β-клетките на Лангерхансовите острови на панкреаса. Тя засяга въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна, както и води до смущения в целия организъм.

   При диабет тип 2 панкреасът отделя инсулин, но секрецията му е недостатъчна за нуждите на клетките на организма. Инсулинът се отделя в по-малко от необходимото количество или (по-често) клетките не отговарят на действието на инсулина. Това състояние, при което клетките са нечувствителни на инсулин, се нарича инсулинова резистентност. В отговор на тази нечувствителност β -клетките започват да произвеждат и отделят повече инсулин, който да повлияе нечувствителните клетки. Въпреки това инсулинът не транспортира  глюкозата от кръвта в клетките на мускулите, черния дроб и мастната тъкан и кръвната захар остава висока. Този вид диабет обикновено се развива при възрастни (над 40-45 години) и е най-чест след 55 годишна възраст, но може да се срещне и в млада възраст. Около 80% от болните с диабет тип 2 страдат от наднормено тегло и затлъстяване. При намаляване на теглото на болните до нормалното симптомите на заболяването намаляват.

   Основните симптоми са: полиурия (често уриниране в големи количества) - 5-8-10 л. за 24 часа, полидипсия (прекомерна жажда) - 2-3 л. за 24 часа и полифагия - увеличен е апетитът на болните.

   Диабетно болните се оплакват от отпадналост, лесна уморяемост, загуба на сили, главоболие, виене на свят.Диабетната ангиопатия се дължи на съдовите промени при диабета в редица органи, които дават съответни прояви. Сърдечно-съдовите промени засягат предимно малките и средни артерии – в сърцето, мозъка, кожата, мускулите. Често се засягат и периферните нерви, което се означава като диабетна невропатия.

   Въпреки по-различната насоченост на нашия сайт, предлагаме на вниманието Ви една рецепта, с която може да намалите високите нива на глюкоза в кръвта. Рецептата е изпитана и с доказан ефект. Чрез прилагането й по естествен начин може да се достигне до нормална концентрация на глюкозата и да не се стигне до появата на диабет тип 2 и съпътсващите го усложнения. За да има ефект, Ви съветваме да приложите рецептата преди да сте започнали приложение на лекарствени средства или инсулин. За рецептата са нужни следните продукти:

5-10 гр. кора от бяла черница (клоните могат да се обелят);

5-10 гр. шушулки от зрял фасул (изсушени);

500 мл. вряла вода;

   Шушулките от фасула и кората от бялата черница се постяват в съд и се заливат с кипналата вода. Сместа се оставя да изстине няколко часа, след което се прецежда. След като е изстинала и прецедена, отварата е готова за консумация. Препоръчително е да се пие поне по половин литър всеки ден в продължение на няколко месеца (4-5 месеца). За да проследявате ефекта, е добре да имате глюкозомер.

Как може да си помогнете, след като вече сте на диабетно лечение?

   Кинезитерапията/Физиотерапията не може да излекува захарния диабет, но може да повлияе на функционалното състояние на болния за намаляване на телесната маса, повишаване на двигателната активност, чрез повече движение - ходене, общоукрепващи упражнения, дихателни упражнения, упражняване на даден спорт адаптиран към състоянието на болния. Изготвянето на програмата и дозировката е основна задача на физиотерапевта. Тази промяна в начина Ви на живот ще понижи чувството на отпадналост, умората главоболието и всички други вторични симптоми, ще предпази пациента от съдовите изменения на артерии и вени, и диабетна невропатия, следователно ще се намали и дозата на аплицирания инсулин. По този начин болният ще бъде отново работоспособен, ще се чувства нормален и пълноценен човек.

2014-09-17 20:29:41
Зареждане...
© 2014 | Magic Flare